Versenyzés 1. rész

Sok kisgyerek álma versenyzés, de miről is szól valójában? Miről kell, kellene, hogy szóljon? Maga a versenyzés akkor nyer igazi értelmet, ha nem célként, hanem eszközként van jelen az életünkben. Minek az eszközeként? A lovastudás, az elért fejlődés ellenőrzésére szolgáló megmérettetésként, mely során a lovasoknak közel azonos körülmények között van lehetőségük összemérni saját és lovaik tudásszintjét a többi ló-lovas páros tudásszintjével. Erre is való a versenyszabályzat, biztosítja a minél egyenlőbb feltételeket, és természetesen törekszik a mindenkori legbiztonságosabb lovaglásra. Éppen ezért, aki azt fontolgatja, hogy versenyezni szeretne, annak ajánljuk figyelmébe a honlapon található szabályzatot. Érdemes szülővel, edzővel közösen elolvasni, ha van kérdés, azt megbeszélni. Kiderül belőle többek között az is, hányféle versenyszámban mérhetik össze tudásukat egymással kicsik és nagyok, egészen 25 éves korig. A legkisebbek futószáron mutathatják meg az ülésüket, és az első alapképességeiket, a nagyobbak lovagolhatnak már alapszintű díjlovas programot, melyek idővel fokozatosan nehezednek. Aki pedig ebben is bizonyított, annak a díjugratásba is van módja belekóstolni, az egészen alacsony, egyszerű vonalvezetésű, kedvcsináló pályák lovaglásától egészen a hivatalos rajtengedély vizsga szintjéig, ami már majdnem egy méter magas akadályokból áll.

Ha alaposan felkészültél és előkészültél a versenyre, könnyebb lesz a helyzeted a nagy napon, bár így is rengeteg dologra oda kell figyelned. Az első és legfontosabb, hogy úgy helyezd el a lovat, hogy ne veszélyeztesse mások biztonságát, és kényelmesen érezze magát. Ha többnapos versenyre, edzőtáborba mész, ez általában nem okoz gondot, boksz bérlésével megoldható. Ha azonban egynapos versenyen veszel részt, gyakran nincs lószállás, ilyenkor leggyakrabban a lószállító oldalához kötjük a lovat. Ha lepakoltál, keresd meg az edződdel vagy szüleiddel a versenyirodát. Itt megtalálhatod a startlistát, befizetheted a startdíjat, választ kaphatsz a felmerülő kérdéseidre. A versenyirodán általában mindenki nagyon elfoglalt, ezért még jobb, ha egy-egy csapat, lovasiskola ügyeit egy személy, az edző vagy egy szülő képviseli. A versenyen legalább ugyanolyan rendesen kell viselkedni, mint a saját lovasiskoládban: a legnagyobb illetlenség felesleges rohangálással, kiabálással megzavarni mások produkcióját: gondolj arra, téged mennyire zavarna, ha a lovad más gyerekek figyelmetlen viselkedése miatt nem rád koncentrálna. Idegen helyen így is elég szokatlan körülménnyel, helyzettel kell megbirkóznotok. Persze vannak olyan versenyszámok, ahol mindenki kiengedheti a hangját, és levezetheti az energiát: jó lehetőség erre például a pónijátékok ügyességi versenyszám. Ha végeztél a díjlovagló, díjugrató vagy éppen a futószáras feladattal, a lehető leghamarabb hagyd el a pályát, hiszen a következő versenyző valószínűleg már éppen a bejáratnál izgul. Persze nem csak az árul el sokat rólad, hogy a pálya mellett hogyan viselkedsz: hiszen pont azért mész versenyre, hogy bemutasd a bíróknak, a közönségnek, mit tudsz a ló hátán. Soha ne feledkezz meg arról, hogy a ló a társad a versenyzésben: ha nem úgy viselkedik, ahogy szeretnéd, ne légy vele durva. A durvaság- mind amellett, hogy rossz képet fest a lovasról- akár a versenyből való kizárást is maga után vonhatja. Tisztában kell lenned az érvényes versenyszabályokkal. Ha szabálytalan az öltözéked, a ló felszerelése, vagy más szabálytalanság történik, szintén kizárhatnak a versenyből. Végül- de nem utolsó sorban- fontos, hogy gondoskodj a lovadról a nap folyamán. Legyen előtte széna, itasd meg többször is, abrakot nem feltétlenül kell ilyenkor adni. Ha végeztél a feladatoddal, ne ülj a hátán még órákig, hagyd pihenni. Az eredményhirdetésen akár lóháton, akár gyalog mész be, versenyruházatban, rendesen jelenj meg. Akárhányadikként végeztél, illik gratulálni a többieknek, akikkel együtt versenyeztél. És ne feledd: nem az a fontos, hogy milyen szalagot nyertél, hanem az, hogy részt tudtál venni a versenyen, és hogy remélhetőleg jól érezted magad a lovaddal. Az eredmények úgyis maguktól jönnek, ha szorgalmas vagy és jól akarsz szerepelni

Miért jó dolog versenyezni? Mert kapunk egy visszaigazolást egy pártatlan bírótól, aki nem a mi edzőnk, de nagyon jó szeme van arra, hogy megtalálja akár a mi, akár a lovunk fejlesztendő pontjait. Edzeni, fejlődni otthon kell, a versenyen már csak megmutatjuk, hogy mit tudunk. Ennek ellenére sokan izgulnak főleg az első versenyek alkalmával, ki jobban, ki kevésbé. Ez természetesen érthető. Idővel, ha rendszeresen járunk, csökken, majd elmúlik, és marad az a libabőrös érzés helyette, amit a verseny alaphangulata vált ki sokakból. Versenyezni jó. A következőkben arról lesz szó, hogyan is készüljünk fel mi magunk, illetve, hogyan készítsük fel a lovunkat, mielőtt először nekivágunk.