Takarózás 2. rész

A takarók fajtái

A Takarózás 1. részében már körbejártuk a „takarózni vagy nem takarózni” kérdéseket. Tudjuk, hogy igen sokféle lótakaró létezik, használatukkal azonban sokan nincsenek tisztában.

Nézzük, milyen takarókat ismerünk.

Polár Takaró

Polár takarót több célra is használhatunk. Bemelegítéskor melegen tartja lovunk izmait, valamint a munka utáni lemozgatás alatt segít az izzadt, vizes ló szőrét megszárítani.

A megázott vagy megizzadt ló nedves szőréből száraz törölközőként szívja fel a nedvességet.

Istállótakaró

Az istállótakaró az, ami egész nap a lovon lehet. Az istállótakarókat több csoportra oszthatjuk, a bélés vastagsága, illetve a takaró anyaga szerint.

Különböző vastagságú istállótakarókat gyártanak. Vastagságukat az határozza meg, hogy a takaró „hány grammos”, azaz négyzetméterenként hány gramm a tömege. Minél nagyobb ez a szám, annál melegebb a takaró. Azt is nézzük még, hány denes vászonból készült, minél több denes, annál sűrűbb és ellenállóbb a vászon. Az istállótakaró felel meg az emberi kabátnak.

Alsótakaró

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, úgy veszünk mi is magunkra egyre több pulóvert. Ez a lónál sincs másképp, ezért gyártanak úgynevezett alsótakarót, mely arra való, hogy az istállótakaró alá helyezzük fel a lóra. Amikor nap közben akár tíz fokkal is melegebb van, akkor először ezt az alsó takarót vesszük le a lóról.  Figyelni kell a takarózott lovakra, mert ha nem vesszük le időben az adott takarót, a ló aláizzad és megfázhat.

Kültéri takaró

A lovakat télen is célszerű naponta karámozni, ezért létezik kültéri takaró is. A kültéri takaróknak van béleletlen és polárral bélelt változatuk is, illetve olyan, ami a ló egész nyakát védi, ezzel mintegy becsomagolva őt.  Az ilyen takarók szabása lehetővé teszi, hogy a lovak szabadon mozoghassanak benne, anélkül, hogy a takaró mozgás közben elcsússzon.

Esőtakaró

Létezik még direkt esőtakaró is, mely használható a kültéri, vagy az istállótakaró fölé helyezve karámozásnál, ez esetben védi előbbieket a szennyeződéstől is, vagy önmagában hirtelen nem várt időjárás változásnál például egy versenyen. Az esőtakarókat a széldzsekikhez hasonlíthatjuk, mert egy rétegű, általában nem lélegző anyag. Jól tartja a hőt is és kiválóan fogja a szelet, természetesen amellett, hogy teljesen vízálló.

Munkatakaró

Vannak olyan takarók is, amiket munkához terveztek, például téli tereplovagláshoz. Ezeket a takarókat a nyereg mögé/alá kell feltenni, és lényegében a ló veséjét védik.

A felsoroltakon kívül még létezik külön takaró szállításhoz, illetve légytakaró, ami nyáron segít a lótól távol tartani a vérszívó, kellemetlenkedő rovarokat.

A takarókhoz különféle kiegészítők is kaphatók, melyeket a takaró alá lehet pluszban felhelyezni. Gyakran előfordul, hogy a takaró a ló vállát kidörzsöli, ezt előzheti meg az úgynevezett vállvédő.  Ez kizárólag a ló mellkasát védő vékony anyag, olyan mint egy atlétatrikó, ami a heveder helyéig ér.

A takarók méretének kiválasztásakor tervezzük be az alsótakarókat is, esőtakarónak pedig célszerű egy kicsit nagyobbat venni.

Vinnay Patrícia

Ha a hideg beálltával nekiálltatok takarózni a lovaitokat, akkor egész télen, következetesen használnotok kell a takarót! Ha szükséges, kérjétek az edzőtök tanácsát.