Takarmányozás 1. rész

Ha a lovad megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányt kap, akkor az emésztése is rendben lesz. A bélrendszerük viszonylag hosszú, gyomruk a testükhöz képest kicsi, így sohasem szabad egyszerre nagy mennyiségű takarmányt adni nekik.

A vadon élő vagy legelőn tartott lovak szinte egész nap legelnek, ezzel biztosítják a számukra szükséges tápanyagokat, persze közben rövid pihenőket is tartanak. Az istállóban tartott lovakat általában naponta háromszor, szabályos időben kell etetni.

Amire minden lónak egyformán szüksége van, az a friss, tiszta víz. Tudtad, hogy egy ló naponta 30-50 liter vizet is megiszik? Fontos, hogy mindennap ellenőrizd a lovad önitatóját, vagy ha az nincs, rendszeresen töltsd fel friss vízzel az itatót. A munkában erősen megizzadt lovat először sétáltasd, amíg a légzése meg nem nyugszik és szőre meg nem szárad, csak aztán kínáld vízzel.

Természetesen nem minden ló eszi ugyan azt a takarmányt. Azt, hogy mit és mennyit egyen egy ló meghatározza a kora a súlya, a takarmány fajtája és a munka, amit naponta végez.

Tudod azt, hogy milyen takarmányfélékből kell összeállítani a lovad étlapját? Alapvető takarmányfélék, amelyekre a lovadnak szüksége lehet:

  • Abrak, azaz szemestakarmány: zab, árpa.
  • Szálastakarmány: széna, ami szárított fűfélékből áll, szalma, ami a learatott száraz gabonaszár.
  • Lédús takarmány: fű, sárgarépa, takarmányrépa, cukorrépa.
  • Kiegészítő takarmányok: ásványi anyagok, vitaminok, nyalósó.
  • Jutalomfalatok: alma, sárgarépa, ,,lócsoki”.

Lovad étrendje attól is függ, hogy mivel tölti a napjait. Azok a lovak, amelyek nem dolgoznak nyereg alatt vagy kocsiban, legjobban a legelőn érzik magukat. Télen, vagy ha kevés a fű a legelőn, kiegészítjük az étrendjüket szénával.

A sportlovaknak szükségük lehet szemestakarmányra, abrakra is. Vigyázz! A túl sok abrak etetése bajt okozhat, lovad megbetegedhet tőle! (Patairha-gyulladást, kólikát okozhat.)

A széna a legfontosabb takarmány, ezt soha nem lehet elhagyni a lovak étrendjéből. A szénát leggyakrabban összetömörítve, bálázva tárolják az istálló közelében. Amikor szétbontasz egy bálát, a következőkre figyelj: a jó széna mindig jó illatú, nem dohos vagy penészes. Ha penészes a széna, ne add a lovadnak, hanem dobd ki! Csak kifogástalan szénát egyen a lovad, ellenkező esetben krónikus légúti betegség alakulhat ki nála, ami megrövidíti az életét.

Ha a szénát beáztatod etetése előtt, ki tudod mosni belőle a bálázáskor belekerülő port és gombaspórákat, ezzel véded a lovad tüdejét. A széna áztatásában nagy segítséget nyújt a szénaháló használata. Könnyedén megtömheted egy társad segítségével a kellő mennyiségű szénával. Ezután tedd egy hordóba vagy dézsába, amit tölts tele vízzel. 10-15 perc elteltével kiveheted a szénahálót, hagyd jól kicsöpögni. Ezután felkötheted a lovad elé, de figyelj rá, hogy kellő magasságba tedd, nehogy belelépjen a ló.

Ha már a tenyeredből elveszi a lovad a jutalomfalatokat, figyelj oda, mert sok ló igen mohó. Nyisd ki a tenyered, nyújtsd ki az ujjaid, így kínáld a lovadat almával vagy más csemegével.