Póni Klub vizsgaszintek

E vizsga

D, D+ vizsga

C, C+ vizsga

B vizsga

Póni Klub vizsgarendszer

A Magyar Póni Klub Szövetség legfontosabb feladatának tartja, hogy a gyerek és fiatal lovasok képzésében aktív szerepet vállaljon.

Az oktatási program 12 szintet különít el. Folyamatos fejlődési lehetőséget kínál 4 éves kortól 25 éves korig a kezdő szinttől egészen a magyar középfokú edzői szintig. A lovasok elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása után vizsgát tehetnek, így léphetnek a következő szintre.

A főbb irányelvek:

 • A Póni Klub tananyaga 12, egymásra épülő szintet ölel fel.
 • Minden szint kb. egy év tananyagát fedi le.
 • A szintek követelményeinek elsajátítása után vizsgát tehetnek le a lovasok.
 • A vizsgák az adott szintnek megfelelő alapvető elméleti és gyakorlati ismereteket kérik számon.
 • A tanmenetben a korhatárok segítségképpen vannak feltüntetve, nem kötelező jellegűek, az oktatók belátásuk szerint dönthetnek, főképp a Póni Klubhoz idősebb korban csatlakozó lovasok esetében.
 • Néhány lovas gyorsabban halad a többinél, őket nem célszerű visszatartani, de fontos, hogy ők is kövessék a tanmenet sorrendjét és ne hagyjanak ki egyetlen szintet se.

Ily módon 4 fő, kötelező vizsga (D, C, B, A), két köztes, választható (D+, C+) teljesítésére van a gyerekeknek lehetőségük. 2009-től a legfiatalabbak E vizsgát tehetnek, amelynek az a célja, hogy meghozza a legkisebbeket kedvét is a vizsgákhoz, az egészen kezdő lovasokat is sikerélményhez segítse.

,,A mi sportunkban az a szép, hogy bár ahogy öregszünk a reflexeink lassulnak,  az elméleti tudásunk lehetővé teszi, hogy tovább fejlődjünk."

Shane Rose - kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres bronzérmes military lovas

Kisvizsgák

A kisvizsgák célja, hogy segítse a Póni Klub lovasiskolák munkáját táborokban vagy hétvégi foglakozások keretein belül. A kisvizsgák nem nehezek, egy-egy témakört ölelnek fel, így megkönnyítik a szintvizsgákra való felkészülést. Pl. színek, jegyek, fáslizás, lóápolás, lófajták, testtájak, stb.

Miért is jó részt venni a vizsgákon?

 • Rendszeresen, a versenyektől függetlenül is lemérheted a lovakkal, lovaglással kapcsolatos tudásod.
 • A vizsgaelőkészítő foglalkozásokon rengeteg hasznos elméleti és gyakorlati ismeretre tehetsz szert.
 • A vizsgákon szerzett tapasztalatok hozzásegítenek ahhoz, hogy ügyesebb, tudatosabb lovas legyél a mindennapokban és a versenyeken.
 • Jó dolog együtt készülni a társaiddal egy olyan szintvizsgára, ahol nem kell egymással versenyeznetek.
 • A Póni Klub vizsgák jól felkészítenek a rajtengedély-vizsgára.

2008-ban az angol, ezt követően a Magyar Póni Klub is új vizsgát vezetett be a legkisebb lovasoknak, hogy már azok is oklevelet és kitűzőt tudjanak szerezni, akik önállóan még nem igazán tudnak lovagolni, de azért már megkezdték az ismerkedést a pónik és a lovak világával. Az „E” vizsgáról van szó, amely gyorsan népszerűvé vált a magyar gyerekek körében is, hiszen akár egy lovastábor végén is le lehet tenni, olyan egyszerű. 5-6 éves kis lovas palánták is bátran nekivághatnak, segítségképpen még az oktatójuk is jelen lehet a vizsgán. Fontos, hogy D szint előtt nem kötelező E-vizsgázni, de ezzel az egyszerű tudáspróbával kipróbálhatod, milyen is egy Póni Klub vizsga.

Lássuk hát, mit kell tudnod ahhoz, hogy képes legyél megszerezni a legkönnyebb Póni Klub vizsgát!

 • Ismerned kell a pónit, amin vizsgázol. A vizsgáztató megkérdezi a pónid nevét, azt, hogy milyen színű.
 • Meg kell mutatnod, hol vannak a legfontosabb testrészei – itt még ne gondolj semmi bonyolult, a lovakra jellemző testrészre, elég ha tudod, hol a farka, füle, patája, szeme, orra, stb.
 • A felszerelések közül meg kell nevezned a nyerget és a kantárt, de a felszerelések részeit még nem kell ismerned.
 • Megmutathatod, hogyan kell répát vagy almát adni a póninak a kezedből úgy, hogy az ne legyen számodra veszélyes.
 • Végül következik a vizsga legjobb része, amikor felülsz a pónira, és megmutathatod, milyen bátran érinted meg a hátáról a sörényét, a nyakát vagy a farát.
 • Természetesen lovagolni is kell: megnézi a vizsgáztató, hogyan ülsz a nyeregben álló helyzetben és lépésben, azt is ellenőrzi, hogyan tartod a szárat a kezedben. Lépésben önállóan kell irányítani és megállítani a pónit, könnyű-ügetést azonban még csak futószáron kér.

Amikor mindezen túlvagy, és a vizsgáztató szerint jól teljesítetted a feladatokat, felvarrható „E” jelvényt és világos-sárga oklevelet kapsz, amely bizonyítja, hogy sikeresen teljesítetted a Póni Klub E-vizsgát, és készen állsz arra, hogy egy lépcsővel feljebb lépj, azaz elkezdheted a készülést a D-vizsgára.

Fontos, hogy megtiszteld a vizsgát azzal, hogy tiszta, rendes ruházatban jelensz meg. A legkönnyebb E és D szinten még nem kell verseny felszerelésben vizsgázni, de a nadrágod, cipőd, felsőruházatod legyen ápolt. Kobak nélkül a vizsgán sem ülhetsz lóra!

Az első igazán komoly Póni Klub vizsga a D szintű vizsga, ahol már több önállóságra, alaposabb ismeretekre van szükséged, mint a bevezető E-vizsgán. Azért nem kell tőle megijedni, ez még mindig elég könnyű ahhoz, hogy akár egy 8-9 éves gyerek is le tudja tenni. D szinten az a lényeg, hogy alapismereteket szerezz a pónikról és a lovakról, egyre magabiztosabban mozogj közöttük és számodra is élményt jelentsen a tanulás.

Rendszerint elméleti tesztsorral kezdődik a vizsga: több lehetséges válasz közül kell kiválasztanod a helyes megoldást, vagy el kell döntened egy állításról, hogy igaz-e vagy hamis. A tesztlapot javítás után visszakapod, magad is megnézheted, hol adtál jó választ, és esetleg hol hibáztál.

Az elméleti rész után gyakorlati vizsga következik az istállóban, ahol be kell mutatnod néhány egyszerű, de fontos gyakorlati kérdéssel kapcsolatos ismereteid. Tudnod kell:

 •  hogyan kell helyesen megközelíteni a pónit;
 •  hogyan fogod meg a pónit legelőn vagy boxban;
 •  hogyan kell a kötőféket a pónira tenni és hogyan kell kikötni;
 •  hogyan adod a jutalomfalatot a póninak;

A vizsgáztató megkérdezheti, hol találod a póni egyszerűbb testrészeit (pl. mar, tarkó, sörény stb.), és kíváncsi arra is, hogy ismered-e a nyereg és a kantár fontosabb részeit.

Ha a gyakorlati vizsgán is megfeleltél, következik a lovaglás. D szinten már egyedül, esetleg dobogóról kell felülni a pónira, és szintén egyedül kell leugrani róla. Lovon ülve megnézi a vizsgáztató a testtartásod, ellenőrzi, hogyan tartod a szárat. A lovaglás általában osztályban történik, 4-5 lovassal. Lépésben és ügetésben kell végrehajtani a vizsgáztató által kért feladatokat, például elindulás lépésbe, állj, elindulás ügetésbe, felvétel lépésbe, egyszerű lovardai alakzatok: nagykör, átlóváltás, egyívű kígyóvonal mindkét kézre.

Végül az eredményhirdetés következik, ahol a vizsgáztató kihirdeti, kinek sikerült mindhárom részvizsga – ők megkapják a Póni Klub D-vizsga jelvényt és oklevelet. Ha valaki esetleg nem felel meg az egyik részvizsgán, lehetősége van arra, hogy legközelebb csak azt a részt tegye le újra, így akkor már ő is megszerzi a D szintű vizsgát.

Mivel sokan csatlakoznak a Póni Klubhoz idősebb korban, ennél magasabb szintű lovas tudással, a Szövetség a 12 éven felülieknek lehetőséget ad arra, hogy rögtön a D+ vizsgát tegyék le.

Fontos, hogy megtiszteld a vizsgát azzal, hogy tiszta, rendes ruházatban jelensz meg. A legkönnyebb E és D szinten még nem kell verseny felszerelésben vizsgázni, de a nadrágod, cipőd, felsőruházatod legyen ápolt. Kobak nélkül a vizsgán sem ülhetsz lóra!

A D+-vizsga célja az, hogy az igazán komoly megmérettetésnek számító C-vizsgára felkészítse a lovasokat. Nem kötelező, mivel azonban nagy az „ugrás” a D és a C szint között, így mindenképpen ajánlott és hasznos. 10 éves kor körül meg tudod próbálni, ha korábban sikeresen letetted a D-vizsgát.

A vizsga ugyanúgy három részből áll, mint a D és a C-vizsga. Elsőként írásban kell válaszolnod néhány olyan kérdésre, amit ezen a szinten már illik tudnod: pl. kell, hogy legyen némi ismereted arról, milyen az egészséges ló, milyen betegségek fordulhatnak elő a kedvenceddel, tudnod kell, mire kell figyelni egy legelőn tartott póni takarmányozásával kapcsolatban, ismerned kell a póni főbb testrészeit.

Ezt követően a gyakorlati vizsga következik, ami nem más, mint a póni előkészítése lovaglásra: ezen a szinten a következőket kell tudnod:

 • Megfogni a pónit, szabályosan vezetni és kikötni biztonsági csomóval;
 • be kell mutatnod, hogyan ápolod le lovaglás előtt és után, különös tekintettel a paták ápolására;
 • önállóan fel kell nyergelned és kantároznod a lovad, meg kell nézned, vajon mindenhol jól illeszkedik-e rá a szerszám;
 • ismerned kell a kültéri takarót és a hálótakarót, és tudnod kell, mikor kell ezeket használni.

A gyakorlati vizsga során kérdéseket tesz fel a vizsgáztató, amivel ellenőrzi, vajon érted-e, miért, és hogyan kell leápolni a pónit, ismered-e a nyereg és a kantár részeit, hogyan, és miért kell ápolni a felszerelést. A pónival kapcsolatban is kérdezhet: milyen magas, milyen a színe, vannak-e jegyei, hol van pl. a fehérvonal.

Végül a lovaglás következik. Ezen a szinten a legfontosabb az, hogy tisztában légy az alapvető természetes és mesterséges segítségek hatásával, és azokat egy nyugodt pónin képes legyél alkalmazni. Mit figyel a vizsgáztató? Miközben lépésben, ügetésben és vágtában egyszerű lovardai figurákat kér, azt nézi, vajon megfelelő-e az ülésed. Ezen a szinten ez azt jelenti, hogy nem zavarod a lovad, és nem hozod ki a sodrából, azaz a póni nyugodtan, kiegyensúlyozottan dolgozik alattad. Tisztában kell lenned azzal, milyen a szabályos ülés (gondolj a zabla, ököl és könyök, valamint a fül-váll-csípő-sarok egyenes vonalra), és meg kell próbálnod ilyen tartásban lovagolni. D+ szinten már mindig jó lábra kell ügetni.

Be kell mutatnod néhány átmenetet, közben a vizsgáztató megkérdezheti, milyen segítségeket adsz, ha pl. megállítod a lovad. Tudnod kell, hány ütemű jármód a lépés, az ügetés, a vágta és a galopp. Lépésben kengyel nélkül is kell lovagolni, ilyenkor azt nézi a vizsgáztató, mennyire jó az ülésed, mélyen ülsz-e a nyeregben vagy csak a „tetején” csúszkálsz, hogyan tartod a lábad: mereven, felhúzott sarokkal vagy lazán, mélyre engedett térddel és sarokkal.

D+ vizsgán néhány földre fektetett rúdon is át kell lovagolni és egy X akadálytis meg kell ugratni. Itt az a legfontosabb, hogy be tudd mutatni a könnyített ülést, és hogy a rudak és a kis akadály felett is egyensúlyban maradj. Nem szabad elfelejtened, hogy 1-2 lyukkal rövidíts a kengyelen, hogy minél rugalmasabban képes legyél követni a póni mozgását. Az akadály ugratásánál lényeges, hogy jó ívben, megfelelő jármódban és egyenletes ütemben lovagolj az akadály felé, az ugrást pedig bízd a pónira. Ha rossz ívben, túl gyorsan vagy nem elég lendületesen lovagolsz az X felé, megnehezíted mindkettőtök dolgát. Ezen a szinten nem az ugratás a fő feladat, hanem az, hogy hogyan lovagolsz az akadályig.

Végül terepen is megnézheti a vizsgáztató, képes vagy-e kontroll alatt tartani a pónit a szabadban, ahol várhatóan másképp viselkedik, mint a zárt lovardában. Azt is nézi, hogy az emelkedőkön és a lejtőkön milyen testtartással lovagolsz, egyensúlyban maradsz-e a pónival.

A Póni Klub vizsgák közül a C az első olyan vizsga, amit komoly felkészülés nélkül már nem lehet letenni. Előfeltétele, hogy legalább D-vizsgával rendelkezz, de előnyben van az, akinek már a D+-vizsgája is megvan. A minimális korhatár 11-12 év. Mivel a D és a C szint között nagy az ugrás, így a C szintre kisvizsgákkal is készülhetsz, ahol témakörönként adhatsz számot a tudásodról (pl. ló testtájak, színek és jegyek, takarók, fáslizás, stb..)

A vizsga a megszokottak szerint három részből áll, az írásbeli részben a C szintnek megfelelő, ilyen típusú kérdésekre kell felelned: fel tudsz-e sorolni néhány lóbetegséget, tudod-e mi az a kólika, milyen tünetei vannak. Tudod-e milyen gyakran kell patkolni, ismered-e a pata részeit, és a patkolás menetét. Ismerned kell a jó takarmányozás szabályait is, tudnod kell, mi a különbség az istállóban tartott és a legelőn tartott póni takarmányozása között. Tudnod kell azt is, melyek a leggyakoribb mérgező növények és mire kell figyelni a legelőn tartott pónik esetében télen és nyáron. Ismerned kell az alapvető jármódokat, azok lábsorrendjét! Ismerned kell a legtöbb lovardai alakzatot és az alapvető segítségeket.

A gyakorlati vizsgán elsősorban azt figyeli a vizsgáztató, mennyire magabiztosan végzed a dolgod a póni körül:

 • Meg tudod-e pucolni helyesen;
 • ki tudod-e tisztítani a patáit, tudod-e mikor kell újra patkolni;
 • tudod-e mi a különbség a munka előtti és a munka utáni ápolás között, hogyan kell ápolni a legelőn tartott pónit;
 • ismered-e a póni testtájait, színét, jegyeit;
 • tudod-e milyen jelekből ismered fel, hogy egészséges-e, észreveszed-e, ha valami nincs rendben vele;
 • milyen sérüléseket tudsz ellátni, mikor kell hívni az állatorvost;
 • a felszerelések közül a nyereg és kantár mellett a lábvédőkkel és a takarókkal is tisztában kell lenned – melyiket mikor kell használni, hogyan kell felszerelni a lovat, hogyan kell beállítani a felszereléseket.
 • Sokat kell gyakorolni pl. az istállófáslizást ahhoz, hogy biztosan be tudd mutatni a vizsgán.

Ha mindezen sikeresen túl vagy, jöhet a lovaglás rész: ezen a szinten elvárt, hogy kérésre akár mindkét oldalról fel tudj ülni a lóra, és képes legyél a nyeregből hevedert húzni, lazítani és kengyelt állítani. Kengyelállítás közben nem veheted ki a lábad a kengyelvasból, ha kell, gyakorold ezt a vizsga előtt! Megnézi a vizsgáztató a testtartásod minden jármódban: lépésben, ügetésben, vágtában és galoppban. Figyeli, vajon helyesen tartod-e a szárat, észreveszed-e, ha rossz lábra ügetsz vagy ha hamisan vágtázik a ló. Lovaglás közben kérdéseket tehet fel a segítségekkel kapcsolatban: pl. hogyan ugratod be a lovad helyes lábra, milyen segítségeket adsz, ha meg akarod állítani. Mik azok a természetes és mesterséges segítségek, mi az, hogy átmenet, hogyan kell átmenetet lovagolni. Mindeközben megkéri, hogy lovagolj fordulatokat, köröket, különféle lovardai alakzatokat. A síkmunka után egy PK1 szintű ugrópályát kell teljesíteni, ahol fontos, hogy minél pontosabb vonalvezetéssel, jó könnyített ülésben, a pónit vagy a lovat nem zavarva teljesítsd a pályát. Fontos az is, hogy nyílt terepen is elboldogulj a lovaddal, és akár kisebb természetes akadályokon, árkokon is képes legyél átkelni vele.

Láthatod tehát, hogy a C-vizsgát csak az tudja sikeresen teljesíteni, aki elméletben és gyakorlatban is felkészült, érti, hogy az ülésének függetlennek kell lennie a kezétől és képes kontroll alatt tartani a pónit vagy a lovat akár terepen is.

Fontos, hogy megtiszteld a vizsgát azzal, hogy tiszta, rendes ruházatban jelensz meg. C szinten ez azt jelenti, hogy világos lovaglónadrágban, lovagló ingben, zakóban vagy Póni Klubos pulóverben vizsgázhatsz.  Biztonsági kobak nélkül nem ülhetsz lóra, a terepen pedig csak akkor ugrathatsz, ha gerincvédő mellényt viselsz!

C szinten a pónidat is elő kell készíteni: legyen jól ápolt, ne legyen rajta sár, istállópiszok. A fehér jegyek legyenek valóban fehérek, a pata legyen bekenve. Nem kell befonni a sörényt és a farkat, de legyen szépen kifésülve. A felszerelésed legyen tiszta, ép. Nézd meg a varrásokat, mielőtt vizsgázol: sérült felszereléssel nem enged lóra ülni a vizsgáztató.

A vizsga két részből áll, először az istállóban kell számot adni a gyakorlati és elméleti ismereteidről, majd a lovaspályán is bizonyítanod kell rátermettséged.

Ahogy elvárható, jelentős különbség van a C és B szint elméleti és gyakorlati ismeretei között. A „C” szintű lovas alapismeretekkel rendelkező, többnyire póni lovas. A „B” szintű lovas tudása mélyebb, többféle vérmérsékletű pónit és lovat is képes ellovagolni. Ülése biztosabb, mivel a testhelyzete kiforrottabb, jó alapokra épül. A „C” vizsgázó folyamatos felügyelet és segítség mellett tud az istállóban tevékenykedni, míg a „B” vizsgázónak csak néhány általános útmutatás kell, alapvetően önállóan és hatékonyan (gyorsan, gyakorlottan) tudja elvégezni a dolgát.

Mit kell tehát tudnod?

 • Elméletben és gyakorlatban is ismerned kell a ló takarmányozásának szabályait;
 • a lótakarók és fáslik használatát;
 • a ló sérüléseinek ellátását;
 • a lóápolás és patkolás alapjait;
 • a biztonságos lószállítás feltételeit.
 • Jellemezned kell a vizsgáztató által kijelölt ló testfelépítését, annak hibáival és erényeivel együtt.
 • Beszélned kell arról, hogyan óvhatók meg a szerszámok, hogyan kell kialakítani egy nyergest, milyen felszereléseket használunk a különféle versenyszámokban.

A lovaglás vizsgán előbb saját lovad kell bemelegítened, majd egymás lovára kell felülnötök. Az idegen lóval egy rövid díjlovagló programot kell előlovagolni csizmára engedéssel, hátraléptetéssel, egyszerű ugrásváltással, majd beszélned kell arról, hogyan ment alattad a ló, milyen hibái, pozitívumai voltak. Ezt követően, már a saját lovaddal egy 90 cm magas díjugrató-pályát kell teljesíteni. Végül terep-akadályokat kell ugratni, nagyobb iramból.

A B vizsgázónak ismerni kell a szabályos jármódokat, minden jármódban ismernie kell a lábsorrendet, képesnek kell lennie arra, hogy érezze, és elmondja, hogy a ló mozgása szabályos-e. Képesnek kell lennie arra, hogy elmondja, vajon a lova szabadon, előre megy-e, egyensúlyban, ütemesen mozog-e. Ezért „gondolkodva” kell lovagolnod, fontos, hogy meg tudd mondani, mikor megy jól, mikor megy rosszul a lovad.

Hozzá kell szoknod, hogy pontosan lovagolsz, nem lehetsz elégedett, ha hanyagul hajt végre egy feladatot vagy mozdulatot a lovad, de abba sem törődhetsz bele, ha valamilyen feladatot nem sikerül végrehajtani. Meg kell értened, hogy napi munka feladatai között milyen fontos a ló számára a laza száron való pihenés. Bármilyen lóra ülsz, el kell kezdened az érzéseid és a ló vérmérséklete szerint lovagolni, nem csupán „könyvből”.

Meg kell értened a három fő zablatípus – csikó, feszítő és pelham – működését, és azt, hogyan kell azokat beállítani. Képesnek kell lenned egy szárral és két szárral is lovagolni. Igen összetett feltételeknek kell tehát megfelelned, sokat segít, ha van már versenyrutinod és sok időt töltesz a lovak mellett.

Fontos, hogy megtiszteld a vizsgát azzal, hogy tiszta, rendes ruházatban jelensz meg. B szinten ez azt jelenti, hogy világos lovaglónadrágban, lovagló ingben, zakóban, vagy Póni Klubos pulóverben vizsgázhatsz. Biztonsági kobak nélkül nem ülhetsz lóra, a terepen pedig csak akkor ugrathatsz, ha gerincvédő mellényt viselsz!

B szinten a lovadat is elő kell készíteni: legyen jól ápolt, ne legyen rajta sár, istállópiszok. A fehér jegyek legyenek valóban fehérek, a pata legyen bekenve. A ló sörényét be kell fonni. A felszerelésed legyen tiszta, ép. Nézd meg a varrásokat, mielőtt vizsgázol: sérült felszereléssel nem enged lóra ülni a vizsgáztató.

Tudnivalók a vizsgázóknak:

 • A Magyar Póni Klub Szövetség minden szinten tart vizsgát a közös edzőtáborok alkalmával.
 • Kellő jelentkező esetén – azaz, ha van legalább 5-6 vizsgázó egy helyen – a lovasiskoládban is vizsgázhatsz. Ilyenkor a vizsgáztatók „házhoz” mennek.
 • A vizsgáztatók azt szeretnék kideríteni, hogy mit tudsz a pónikról, válaszolj tehát bátran, hangosan a kérdéseikre. Nem kell tartani tőlük, kedvesen segítenek abban, hogy a nap végén elégedetten és büszkén távozz a lovardából.
 • Bármilyen szintű vizsgára készülsz, kérj segítséget az oktatódtól, ha lehetőséged van, vegyél részt a Póni Klub által szervezett vizsga-előkészítő tanfolyamokon.
 • Fontos, hogy az elméleti és gyakorlati ismereteid az adott szintnek megfelelőek legyenek. Sokat segíthetnek a felkészülésben a Póni Klub jegyzetei, amelyeket a honlapról tölthetsz le.