Preaload Image

Lóápolás

Ápolófelszerelések és a lóápolás rendje

 Vakaró

A vakaró feladata, hogy fellazítsa a koszt és az elhalt szőrszálakat, serkentse a természetes olajok képződését a bőrben, ami védi és fényessé teszi lovunk szőrét. Általában az első eszköz, amit lóápoláskor a kezünkbe veszünk. Készülhet műanyagból, fémből és gumiból.

 Szőrkefe

A szőrkefe eltávolítja a vakaró által fellazított port és szőrszállakat a ló testéről. Különböző finomságú szőrkefék készülnek, például a ló fejére extra finom szőrkefét használjunk!

 Patakaparó

Patakaparóval kaparjuk ki a ló patájából a sarat, trágyát és kavicsokat. A legtöbb patakaparón kis kefe is van, amivel lesöprögethetjük a visszamaradt sárdarabokat. A rendszeres patakaparás nagyon fontos a pata egészségének megőrzése érdekében!

 Gyökérkefe

A ló lábairól és patájáról a ráragadt sarat gyökérkefével távolítjuk el. Vannak érzékenyebb bőrű lovak, akiknél érdemes egy puhább kefét használni.

 Szivacsok

Az ápolósdobozban legalább 3 különböző színű szivacsnak kell lennie: egyikkel a lovad fejét, orrát és szeme környékét, a másikkal pedig a farka alatti részt, a végbélnyílás környékét, a harmadikkal a testét fogod tisztítani. A felszerelések tisztán tartására érdemes még 2 darab szivacsot a dobozodban tartani. 

 Rongy

Az áploás végén a szőr fényesítésére használjuk. A felszerelés áploására is hasznos eszköz.

 Sörényfésű

A hosszúszőrök fésülésére többféle fésűt is gyártanak: lapos fésűket, ‘hajkeféket’, de használhatsz gyökérkefét vagy szőrkefét is.

 Vízkihúzó

A vízkihúzóval húzzuk ki a vizet lovunk szőréből, miután lemostuk. Mindig szőr mentén használjuk. Készülhetnek műanyagból vagy fémből is.

 Szőrkihúzó

A szőrkihúzóval húzzuk ki a laza szőrszálakat. Tavasszal a vedlés idején különösen hasznos! Nagyon sokféle formában gyártják.

PK_logo_galaxy
ápolófelszerelés

Miért ápoljuk a lovainkat?

Tisztává és fényessé tesszük a szőrüket.

Ellenőrizzük, hogy nincs-e sérülés rajtuk.

Megelőzzük, hogy a felszerelés feltörje őket.

Ápolással serkentjük a bőr vérellátását.

Kellemes érzés a lónak.

Hogyan ápold a lovadat?

Kösd ki a lovadat biztonsági csomóval!

Vakaró: Körkörös mozdulatokkal lazítsd fel a koszt a bőr felszínéről! Kezd a ló nyakánál és haladj hátrafelé a far irányába! Az érzékeny részeken, a ló fején, lábain gumivakarót használj! A fémvakarót nem használjuk a ló testén, ezzel tudod a különböző keféket tisztítani.

Szőrkefe: Eltávolítja a port és piszkot, amit a vakaróval fellazítottunk, így a lovunk szőre tiszta és fényes lesz. Mindig szőrmentén (abban az irányban amerre a szőr nő), söprögető mozdulatokkal használjuk. Egy vakaróval gyakran tisztítsd ki a szőrkefét!

A fej tisztítása: Egy nagyon fionm szőrű kefével keféld át a lovad fejét. A szemkörnyékére egy puha rongyot használj, az orrnyílásokat egy nedves szivaccsal tisztíthatod ki.

Patakaparás: Egy patakaparóval kapard ki a lovad patájából a trágyát, sarat és kavicsokat! Ellenőrizd, hogy a patkók nem lazultak-e ki. A patakaparó keféjével vagy egy gyökérkefével keféld le a lovad talpát és a pata külső oldalát!

Gyökérkefe: Gyökérkefével szedjük le a sarat a lovunk lábáról és patájáról. Érzékeny bőrű lovakon érdemes egy puhádd kefét használni. Patamosáshoz is ezt a kefét használhatod egy patakaparóval együtt.

Sörény és farok: Szedd ki kézzel a lovad sörényéből és farkából az ágakat, szalmát és srádarabokat! A sörényét kifésülheted sörényfésűvel, gyökérkefével vagy finomszőrű lovaknál szőrkefével. A lovad farkát először mindig csavard be és lentről felfelé haladj, nehogy túl sok szőrszállat kihúzz! A lovak farka és sörénye könnyen kihullik, ezért nem szabad minden nap kifésülni!

Rongy: Befejezésül egy ronggyal töröl át a lovad szőrét, hogy igazán fényes legyen!

Gyakorold az eddig megtanultakat!